Het Gevoelsorkest

Het gevoelsorkest bestaat uit 43 kaartjes die verschillende gevoelens en emoties in beeld brengen. Het basisidee is om je ieder kaartje voor te stellen als een lid van je eigen gevoelsorkest. Door te werken met deze metafoor komt er zicht op wat er in je leeft. Vanuit deze verkenning kunnen ideeën ontstaan over hoe je op een nieuwe, evenwichtigere manier met je gevoelens en emoties omgaat.
In een orkest hebben muzikanten, dirigent en componist allemaal een belangrijke rol. Hoe speelt jouw orkest? Hoe is het samenspel? Wie spelen er samen? Heeft één muzikant de boventoon of mag een ander juist niet meedoen? En heeft de dirigent eigenlijk wel de leiding? Door elk lid een plek te geven ontstaat er een beeld van je gevoelens, emoties en hun onderlinge verhouding. Herkenning, erkenning en het ontdekken van patronen, biedt ruimte voor groei en ontwikkeling.
Aandacht voor gevoelens en emoties is niet vanzelfsprekend, terwijl het van grote invloed is. De ruimte die mensen hebben en ervaren om stil te staan bij hun gevoelens en emoties is heel verschillend. Vaak heeft dit een relatie met de manier waarop de omgeving op de uiting ervan is omgegaan. De inzet van het Gevoelsorkest geeft de kans om op een speelse en concrete manier onderzoek te doen en tot ontwikkeling te komen. Het is bedoeld voor iedereen die aandacht wil besteden aan de manier waarop gevoelens en emoties werken en daar meer beheer over willen krijgen. Het is van en voor alle leeftijden en kent een enorm veelzijdige toepassing.
Mijn docent Maarten Haalboom schreef er een boek over: Het Gevoelsorkest. Zijn schat aan ervaring en onderzoek zijn erin verwerkt en bieden mij (en andere door Maarten opgeleide Gevoelsorkest-begeleiders) vele manieren om de kaartjes in te zetten.
Bij Op Stroom kan een sessie met het gevoelsorkest los of in een traject ingezet worden. Ook komt het voor dat een van de toepassingsvormen van het Gevoelsorkest ingezet wordt in een deel van een sessie.
Auteur
ikben@opstroom.com